Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!
Boekweitpannenkoek met fruit
Wat heb je nodig voor 4 stuks?
150 gr. boekweitmeel
50 gr. volkorenspeltmeel
300 ml. water (of melk)
Weeg en meet de ingrediënten. Mix alles goed door elkaar in een grote kom en bak de pannenkoekjes in een beetje roomboter of kokosolie.
Leg de pannenkoekjes op een bord, verdeel vers fruit naar keuze erover en kruimel er wat walnoten overheen.
Smakelijk!
Couscous salade
Wat heb je nodig?
75 gr. volkoren couscous
250 gr. cherrytomaatjes (gehalveerd)
1 bakje tuinkers
1 handje amandelen
8 gewelde abrikozen (in stukjes)
100 gr. zwarte pitloze olijven
200 gr. feta of wittekaas (blokjes)
40 gr. veldsla
Een scheut extra vierge olijfolie
Een beetje (himalaya) zout
Maak de volkoren couscous klaar in een schaal, zoals op de verpakking staat aangegeven. Rooster (eventueel) de amandelen even in een droge koekenpan.
Roer de afkoelde couscous goed los en schep de tomaatjes, olijven, abrikozen, de sla, de feta en de amandelen er doorheen. Ook de tuinkers mag er doorheen, deze kun je het beste van de voedingsbodem los knippen of snijden met een scherp mesje.
Als laatste een scheutje olijfolie en een snufje zout en je bent klaar om te gaan eten!
Smakelijk!
Speltpannenkoek met spinazie
Deze lekkere hartige pannenkoek is veel lekkerder en vooral voedzamer dan de ‘gewone’ pannenkoek.
Wat heb je nodig voor 4 stuks?
150 gr. speltmeel
350 ml. biologische volle melk
2 Biologische eieren
Roomboter of kokosolie
Eventueel snufje zout
Mix voor het beslag het speltmeel, de melk, de eieren en een snufje zout goed door elkaar. Rooster de pijnboompitten even in een droge pan en pel en pers de knoflook fijn. Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan aan alle twee de kanten bruin in roomboter of kokosolie.
Verwarm een beetje roomboter of kokosolie in een wok en fruit de knoflook heel even aan, voordat je de spinazie erbij doet. Wok de spinazie heel kort en laat het daarna heel goed uitlekken in een vergiet.
Verdeel de spinazie, de pijnboompitjes en de geitenkaas over de pannenkoeken en vouw ze dubbel of rol ze op als een wrap.
Salade met peulen en rucola
Bij het eten van peultjes denk ik altijd aan mijn opa, die ze vroeger vol trots en liefde bij ons kwam brengen, als hij ze weer geoogst had. Ja, mijn opa wist het toen al: liefde gaat door de maag…
Deze salade is heerlijk als lunch of als avondmaaltijd, samen met bijvoorbeeld een pompoensoepje of een sandwich met avocado en gerookte kip.
Wat heb je nodig?
200 gr. peulen
90 gr. rucola
100 gr. zachte geitenkaas
1 sinasappel
4 el. extra vierge olijfolie
Kook de peulen ongeveer 3 minuten, maar zorg er wel voor dat ze knapperig blijven. Spoel ze af met koud water en zet ze even weg.
Meng de rucola met een flinke scheut olie, een lepel witte wijnazijn en een lepel agave-siroop en verdeel de rucola over de borden.
Snijd de sinasappel en de tomaatjes en verdeel deze over de rucola.
Verdeel als laatste ook de peulen, de geitenkaas en de zonnebloempitjes over de borden en de salade is klaar.
Venkelsalade (2 pers.)
Wat heb je nodig?
1 grote venkel
60 gr. (veld)sla
2 sinasappels
Een handje noten
Snijd de venkel in zo dun mogelijke stukjes en verdeel deze samen met de sla over 2 diepe (soep)borden. Schil de sinasappels af en verdeel de (lekkerst zonder velletje) partjes over de borden.
Snijd de dadels in stukjes en verdeel ook deze samen met de noten, de pitten, de (extra vierge) olijfolie en de appelazijn over de borden.
En klaar is de salade, puur natuur en erg voedzaam!
Eet smakelijk!
Salade met avocado (2 pers.)
Wat heb je nodig?
300 gr. gemengde sla
250 gr. cherry tomaatjes
2 rijpe avocado’s
Een halve komkommer
Een paar lepels olijven
Verdeel de gewassen sla over de borden en giet er van alle twee de olie’s een klein beetje overheen.
Was de tomaatjes en de komkommer of schil de komkommer af als je dit lekkerder vindt en snijd deze in de gewenste grote.
Halveer de avocado’s over de lengte en verwijder de pitten. Snijd ze in reepjes en verwijder de schil. Verdeel de gesneden groente, de pitten en de olijven over de borden.
Heel simpel, erg lekker en vol met vitamines, mineralen, vezels en heel belangrijk: goede vetten! Ideaal als lunch dus.
De avocado, de lijnzaadolie en de pompoenpitten zijn rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend zijn. Naast dat ze zorgen voor een mooie huid, sterke nagels en glanzend haar.
Havermout met blauwe bessen
Havermoutpap kun je in de koelkast makkelijk een paar dagen bewaren. Vaak doe ik het alvast in schaaltjes voor een andere keer, zo heb je snel een super voedzaam tussendoortje.
Wat heb je nodig?
40 gr. havermout
200 ml. rijstmelk
Een paar pecannoten
Breng de havermout en de rijstmelk langzaam aan de kook en laat het een paar minuten heel zachtjes doorkoken. Schep de pap in schaaltjes, dan kan deze vast wat afkoelen.
Je kunt eventueel een klein beetje agave-siroop over de pap doen en vervolgens de bessen en noten.
Snijd de ui fijn, pers de knoflook en fruit deze samen aan in wat olie. Blus af met de bouillon en de gepelde tomaten en doe dan ook de pompoen en de kruiden in de pan.
Laat het heel zachtjes koken. Als de pompoen zacht is, kun je de soep glad pureren met de staafmixer.
Voeg als laatste de room toe en breng eventueel nog wat meer op smaak met kruiden.
Simpel, maar heerlijk!!
Pompoensoep (4 pers.)
Wat heb je nodig?
1 pompoen (in stukjes, zonder schil)
800 ml. gepelde tomaten (bio)
1 grote ui
2 tenen knoflook
150 ml. room
Maal de havermout goed fijn in je keukenmachine. Doe de rest van de ingrediënten erbij en mix alles even goed door elkaar. Als alles helemaal glad is, kun je van het beslag pannekoekjes gaan maken. Gebruik hiervoor roomboter of kokosolie.
Je kunt de pannekoekjes garneren met alle soorten fruit, lekker wat noten erbij en eventueel wat honing en smullen maar.
Smakelijk!
Havermout pannekoekjes (5 stuks)
Wat heb je nodig?
80 gram havermout
1 banaan
2 biologische eieren
Een scheutje melk
Een snufje kaneel
Een snufje zout
Roomboter/kokosolie
Meng al de ingredienten behalve het zout en het water goed door elkaar in een kom. Voeg daarna het water toe en kneed het goed door elkaar. Laat het deeg nu 20 minuten in een afgedekte kom rijzen.
Kneed daarna het fijne zout door het deeg en laat het 30 minuten verder rijzen in een afsloten kom. Verwarm de oven vast voor op 220 graden.
Wrijf nu een rijsmandje of bakvorm in met meel, doe het deeg erin en laat het er vervolgens nog eens 30 minuten in rijzen, tot het deeg ongeveer dubbel zo groot is. Bak het deeg in ongeveer 50 minuten bruin.
Succes!
Home made roggebrood
Wat heb je nodig?
500 gr. roggemeel
250 gr. speltmeel
1 zakje (Lecker’s) zuurdesem
2 zakjes ( Lecker’s) gedroogde gist
Snijd of rasp een stuk rodekool, de rest kun je heel goed bewaren om meerdere salades van te maken.
Rasp de wortel en snijd de witlof en de peer in stukjes. Meng de groentes met de olie en een lekkere azijn.
Maak de salade af met wat lekkere noten, zaden, pitten en gedroogd fruit zoals bijvoorbeeld dadels.
Smakelijk!
Super snelle rauwkostsalade
Wat heb je nodig?
100 gr. rodekool
1 wortel
1 stronkje witlof
1 el. pompoenpitten
1 el. zonnebloempitten
1 el. hennepzaad
Verdeel de veldsla over de borden.
Maal de bloemkool in de blender zo fijn als couscous en verdeel deze over de veldsla.
Rooster de nootjes en hak ze iets fijner. Schep deze samen met de overige ingrediënten door de bloemkool en de veldsla heen.
Smakelijk!
Glutenvrije bloemkool couscous
Wat heb je nodig?
½ bloemkool
60 gr. veldsla
1 bakje tuinkers
80 gr. pistachnoten ongez.
150 gr. feta (blokjes)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg de pizza bodems (libanese broden) er alvast op. Bak het lamsgehakt en de knoflook in een beetje olie en maak het op smaak met de komijn, peper en zout.
Meng de creme fraiche en de geitenkaas door elkaar en smeer het op de pizza bodems. Snijd de venkel en de courgette in plakken en bak/gril ze een paar minuten. Verdeel het gehakt over de broden en daarna de groentes.
Als laatste mogen de basilicum en/of muntblaadjes erop en de pijnboompitjes. Bak de pizza’s in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig.
Smakelijk!!
Super snelle groente-pizza
Wat heb je nodig?
4 libanese broden (volkoren)
250 gr. lamsgehakt
1 venkel
1 courgette
1 teentje knoflook
2 tl. komijnpoeder
Halveer een kleine rodekool en snijd/rasp deze in hele dunne reepjes.
Verdeel de kool en de rucola over 2 borden en garneer deze met de granaatappel pitjes, de zonnebloempitjes en de avocado.
Giet als laatste de olijfolie en de azijn over de salades.
Smakelijk!!
Frisse maaltijdsalade (2 pers.)
Wat heb je nodig?
250 gr. rodekool
1 avocado
35 gr. rucola
Een handje zonnebloempitten
Ontvel de tomaten en was de rest van de groente. Snijd alle groente in grove stukken en pureer deze met een staafmixer of keukenmachine.
Pers de knoflook fijn en mix deze samen met de olie, azijn en wat peper en zout (naar smaak) door de groente heen. Zet het zeker een uur in de koelkast of mix er wat ijsklontjes doorheen als je niet meer kunt wachten.
Snijd een paar bosuitjes fijn en garneer hiermee de soepjes.
Gazpacho is bij mij altijd net weer anders van smaak, omdat ik nog al eens varieer met kruiden en groente. Heb je bijvoorbeeld nog bleekselderie liggen of andere kleuren paprika, mix ze er gerust doorheen. Net als verse basilicum, peterselie en koriander. En als je soep te dik is, kun je er wat water bij doen om de juiste dikte te krijgen.
Koude gazpacho soepjes
Wat heb je nodig?
8 ontvelde tomaten
1 rode paprika
½ komkommer
½ rode peper
2 tenen knoflook
Snijd de kip in hele dunne plakjes, rasp de wortels en snijd ook de bosui en de avocado. Meng voor het sausje de creme fraiche, citroensap en wat peper en zout door elkaar.
Voor de wraps mag je het boekweitmeel, speltmeel, water, eieren en een snufje zout goed door elkaar roeren en ze bakken in een beetje (kokos)olie.
Laat de wraps een beetje afkoelen voordat je ze gaat vullen.
Tip: Serveer er een lekkere frisse meloensalade bij!
Zomerse boekweit-wraps (4 st.)
Wat heb je nodig?
150 gr. boekweitmeel
50 gr. speltmeel
350 ml. water
2 eieren
Snufje zout
Vulling:
4 wortels
300 gr. gerookte kip
50 gr. veldsla
1 avocado
3 bosuitjes
150 gr. creme fraiche
1 el. citroensap
Zout/peper
In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.
Wat wil jij graag eten?
Kies je voedingscategorie !
Begin met alle groentes te snijden en de knoflook te persen.
Fruit de ui en de knoflook in wat olie en blus het af met de bouillon.
Nu mogen de tomaten en de rest van de groente erbij.
Laat het even zachtjes koken tot de groentes zacht genoeg zijn om het te gaan pureren.
Ondertussen kun je het gehakt kruiden met wat peper en zout. Plet de venkelzaadjes in een vijzel en kneed ze door het gehakt heen.
Draai er kleine balletjes van, bak ze gaar en mooi bruin in wat olie en laat ze daarna goed uitlekken op een stuk keukenpapier.
Als de soep gepureerd is, kunnen de balletjes, de basilicumblaadjes en de kaas erin, wat room erop en klaar is de soep.
Tomatensoep met balletjes
Wat heb je nodig?
800 gr. tomaten (blik,bio)
2 rode paprika’s
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
1 l. groente bouillon
Een hand basilicumblaadjes
Een scheutje room
Snijd de champignons in plakjes en pers de knoflook fijn. Bak de champignons en de knoflook in een beetje olie en blus het af met een scheutje sojasaus. Kook de glasnoedels zoals op het pakje staat en zet het even apart.
Leg de taugé ongeveer 1 minuut in een pannetje kokend water en zet het daarna ook even apart. Snijd de rest van de groente in lange dunne reepjes.
Breng een (grote) pan water aan de kook en week 1 vel in het water. Laat deze even uitlekken en leg het op een bord en vul deze met de ingrediënten en rol hem goed strak op. Nu kunnen ook de andere 1 voor 1 gemaakt worden.
De spring roll kan koud gegeten worden, lekker met wat sojasaus.
Smakelijk!!
Spring rolls (10 st.)
Wat heb je nodig?
10 x rijstvellen (verse loempia’s)
1 doosje kastanje champignons
½ rode paprika
½ gele paprika
¼ komkommer
½ pakje glasnoedels
Een handje Parmezaanse kaas
300 gr. rundergehakt
Een ui
2 tenen knoflook
1 tl. venkelzaad
Peper en zout
Kokosolie
½ bakje taugé
2 bosuitjes
½ rijpe mango
2 tenen knoflook
(kokos)olie
Sojasaus
2 bio eieren
Vers fruit naar keuze
60 gr. walnoten
600 gr. verse spinazie
2 el. pijnboompitten
150 gr. zachte geitenkaas
1 Teentje knoflook
1 el. witte wijnazijn
1 el. agave-siroop of honing
200 gr. cherry tomaatjes
Een klein handje zonnebloempitten
Een handje pittenmix
10 dadels (ontpit)
Een scheut olijfolie
2 el. appelazijn
150 gr. feta
Een hand vol pompoenpitten
Een handje zonnebloempitten
Extra vierge olijfolie
Lijnzaadolie
Een handje blauwe bessen
Beetje agave-siroop
1 l. groente bouillon
1 tl. tijm
2 tl. kurkuma
Een handje verse basilicum
3 el. rijstolie/kokosolie
Voor de garnering:
Vers fruit en/of noten
½ el. palmsuiker
650 ml. lauw warm water
20 gr. himalayazout (fijn)
6 dadels
1 kleine peer
Een handje pecannoten
2 el. extra vierge olijfolie
Een beetje balsamico/appelazijn
Een handje blanke rozijnen
Een scheut olijfolie
3 tl. sinasappelbloesemwater
Snufje zout
Peper/himalayazout
Een handje basilicum en/of munt
Een handje pijnboompitten
60 gr. creme fraiche
60 gr. zachte geitenkaas
2 handjes gemengde noten
Pitjes van 1 granaatappel
4 el. olijfolie
2 el. balsamico of rode wijnazijn
Een scheut olijfolie
Een scheutje rode wijnazijn
Peper/zout
Bosui optioneel/garnering