Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!
Speltcrackers met guacamoledip
Wat heb je nodig?
200 gr. volkoren speltmeel
125 ml. water
½ tl. (himalaya)zout
Sesam en (himalaya)zout
(voor bovenop)
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed je (groot) bakblik met bakpapier. Meng het speltmeel met het zout en het water en kneed het tot een bal. Strooi een heel klein beetje van het speltmeel over de bakplaat en rol het deeg zo dun mogelijk uit op de bakplaat.
Bestrijk het deeg met een beetje water, prik er met een vork heel veel gaatjes in en strooi er wat sesamzaadjes en grof zout overheen. Snijd nu het deeg in de gewenste grote (was ik dus vergeten) en bak in ongeveer 30 min. de crackers bruin.
Halveer de avocado’s, lepel ze leeg en prak of mix het vruchtvlees. Snijd de tomaat in stukjes en de halve ui en knoflook heel fijn en meng alles heel goed door elkaar.
Je kunt er eventueel nog wat koriander, peterselie, chilipeper en/of limoensap door heen doen. Gebruik gewoon wat je lekker vindt. Als laatste mag er een scheut olijfolie en wat peper en zout bij.
Tip: Bewaar één van de avocadopitten en duw deze in de guacamole, dit voorkomt het bruin worden.
Voedzame suikervrije bonbons
Wil je lekker kunnen snoepen maar toch voedzaam en suikervrij eten? Dan is dit echt een ideale snack voor jou. Deze balletjes zijn super snel en eenvoudig te maken, zitten bom vol met vezels zijn heerlijk zoet maar zijn toch suikervrij.
Wat heb je nodig?
250 gr. dadels
200 gr. amandelen
Kokosrasp
2 el. chiazaad
Hak de dadels (zonder pit) fijn in een blender. Hak de noten fijn, maar niet te fijn en meng deze samen met 2 eetlepels chiazaad en de dadels goed door elkaar.
Leg wat kokosrasp in een schaal of bord. Draai balletjes van het mengsel en rol ze een paar keer goed door de kokos. Ik vind ze het lekkerst, als ze eerst even in de koelkast hebben gelegen, maar ik kan me voorstellen dat je niet meer kunt wachten en meteen wilt aanvallen...
Je kunt er voor de afwisseling ook eens andere noten, gedroogd fruit, zaden en superfoods door heen doen. Het kan eigenlijk niet fout gaan, gebruik gewoon wat je lekker vindt.
Heerlijke dadelcake
Ik heb dit recept jaren geleden van een nichtje gekregen en hem al vaak gemaakt. Eigenlijk bakte ik er altijd meteen 2, eentje voor ons zelf en een om weg te geven. Sinds mijn zoektocht naar gezonder en zinvoller eten heb ik hem iets aangepast.
De suiker heb ik vervangen door palmsuiker, dit is een natuurlijke en ongeraffineerde suiker. Ook de bloem is vervangen door speltmeel. Het is altijd al beter om meel te gebruiken en geen bloem, het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zijn hier namelijk uitgehaald. Speltmeel is super gezond en maak ook nog eens gelukkig!!
Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet een springvorm (24 cm) in en bedenk deze met bakpapier, ook dit mag je invetten. Haal de pitten uit de dadels en hak deze in stukjes. Ook de walnoten mogen gehakt worden, maar hak ze niet te fijn.
Smelt nu zachtjes de roomboter. Klop de eieren los samen met de palmsuiker. Voeg hier het speltmeel en de bakpoeder aan toe en roer het even goed door elkaar.
Nu mogen de gehakte dadels en noten, de boter en de kaneel erdoor. Giet het beslag in de springvorm. Bak hem 25 min.
Laat hem even rusten voor je hem uit de vorm gaat halen, ook al is dat erg moeilijk met de cake.
Wat heb je nodig ?
100 gr. roomboter
150 gr. dadels
100 gr. walnoten
2 biologische eieren
Suikervrije fruitijsjes met banaan, sinaasappel en limoen
Op de foto zie je een paar verschillende suikervrije ijsjes. Ik geef hier het recept van de variant met sinaasappel, limoen en banaan.
Dit kun je natuurlijk zelf variëren met je eigen keuze fruit!
Pers de sinaasappels en de limoen uit. Doe de banaan, de limoen en sinaasappelsap in de blender. Mix het helemaal fijn en giet het in het ijsvormpje. Na 4 uur heb je heerlijke suikervrije fruitijsjes.
Wat heb je nodig ?
4 sinaasappels
1 banaan
1 limoen
Zet de roomboter vast uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Meng alles goed door elkaar met je handen tot je een mooi glad deeg hebt. Rol kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en duw ze iets plat.
Bak de pepernoten in ongeveer 10 minuten tot 15 minuten bruin.
Lekker!
Volkoren spelt pepernoten
Wat heb je nodig?
250 gr. volkoren speltmeel
100 gr. roomboter
2 el. speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een ovenschaal/brownieschaal van 20x20 met bakpapier. Mix in een blender de havermout, banaan, het ei, de pindakaas en een klein scheutje olie goed door elkaar. Hak de noten grof en roer ze door de havermout.
Druk het mengsel goed aan in de ovenscaal en bak het in ongeveer 30 minuten bruin. Als het afgekoeld is, kun je de chocolade zachtjes smelten en er overheen smeren. Als de chocolade goed is afgekoeld, kun je er repen van snijden.
Healthy haverrepen
Wat heb je nodig?
150 gr. havermout
50 gr. biologische pindakaas
1 banaan
1 ei
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de gewassen rabarber in stukjes en doe ze samen met de sinasappelsap, het vanille extract en 60 gram suiker in een pan. Kook dit een paar minuten tot de rabarber helemaal zacht is.
De andere 60 gr. suiker mag samen met het meel in een kom.
Snijd de koude boter in stukjes en kneed die er doorheen.
Blijf goed kneden en wrijven, er ontstaan dan vanzelf kruimels.
Vet de schaaltjes in en vul ze voor ¾ met het rabarbermengsel. Strooi hier de kruimels overheen en ze kunnen ongeveer een half uurtje de oven in.
Rabarber crumbel (4 pers.)
Wat heb je nodig?
500 gr. rabarber
Vanille extract van 1 stokje
2x 60 gr. palmsuiker
2 el. sinasappelsap
In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.
Wat wil jij graag eten?
Kies je voedingscategorie !
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier. Kook of stoom de pompoen tot dat deze zacht genoeg is en pureer hem dan fijn.
Roer de eieren, (kokos)melk, ahorn siroop, zout, kaneel, bakpoeder en de banaan door de puree heen, tot het een geheel is. Breek of hak de helft van de noten en roer deze samen met het boekweitmeel als laatste door het beslag heen.
Giet alles in de cakevorm en verdeel de rest van de noten gelijkmatig over het beslag. Bak de cake ongeveer 35 min. tot dat hij er mooi bruin uit ziet.
Pompoen-boekweit cake
Wat heb je nodig?
200 gr. pompoen
350 gr. boekweit
1 banaan
3 (bio)eieren
150 ml. (kokos)melk
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet 8 muffinvormpjes of papieren bakcups klaar. Maal de havermout fijn in een keukenmachine en doe dit samen met het speltmeel en bakpoeder in een grote schaal.
Mix de bananen, dadels, kokosolie, kokosmelk en de eieren tot een glad beslag en voeg het bij de rest. Roer alles goed door elkaar, hak de walnoten en voeg deze als laatste toe.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in ongeveer 30 minuten bruin.
Havermout muffins
Wat heb je nodig ?
100 gr. havermout
30 gr. volkoren speltmeel
2 bananen
2 (bio) eieren
50 gr. dadels
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier. Stoom of kook de pompoen tot deze gaar is mix het tot een puree.
Roer eerst de eieren, de ahorn siroop, koekkruiden, zout en bakpoeder door de puree heen en daarna de havermout en het speltmeel. Breek of hak de helft van de walnoten en roer deze er ook doorheen.
Giet het beslag in de cakevorm en garneer af met de overige noten. Bak het brood ongeveer 35 minuten, tot hij mooi bruin is.
Havermout-pompoen brood
Wat heb je nodig?
100 gr. havermout
100 gr. volkoren speltmeel
250 gr. pompoen
3 (bio)eieren
100 gr. walnoten
Groene vitaminebom (1 glas)
De dag beginnen met een groene smoothie is een hele goede keus. Het geeft je meer energie dan een bijvoorbeeld een boterham en het vermindert de behoefte aan tussendoortjes. Je krijgt de nodige vitamines, mineralen en antioxidanten binnen en het bevordert ook nog eens je stofwisseling. Een aanrader dus voor iedereen, die voedzamer wil eten en zijn of haar gezondheid wil verbeteren.
Wat heb je nodig?
Een flinke hand verse spinazie
1 rijpe banaan
1 el. havermout
Mix alles goed door elkaar in de blender en slurpen maar.
Met groene smoothies kun je echt blijven varieren. Mix gewoon een bladgroente met fruit en vul dit aan met een melkvervanger, yoghurt en bijvoorbeeld wat superfoods.
3 el. ahorn siroop/honing
1 el. koekkruiden
1 el. bakpoeder
Snufje zout
Een handje blauwe bessen
Een scheutje amandelmelk
1 tl. kokosolie
2 rijpe avocado’s
Een kleine knoflookteen
1 vleestomaat
½ rode ui
Extra vierge olijfolie
(himalaya)zout, peper
Kokos quinoa met vers fruit
Wat heb je nodig voor 2 porties?
200 gr. quinoa
50 gr. kokosrasp
200 gr. frambozen
Was de quinoa eerst goed voor je deze gaat koken. Kook hem dan zoals op de verpakking staat aangegeven, maar dan met de kokosrasp erdoor.
Je kunt er eventueel nog wat kokosmelk aan toevoegen om het wat romiger te maken. Verdeel het over de schaaltjes en garneer deze met het verse fruit en eventueel wat noten.
2 perziken
Klein beetje agave-siroop
100 gr. palmsuiker
150 gr. speltmeel
2 tl. bakpoeder
1 tl. kaneel
Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
Roer het kikkererwtenmeel goed door het water en laat het ongeveer een half uurtje staan.
Rasp de wortels, hak de walnoten en snijd de appel in stukjes. Meng al de ingrediënten goed door elkaar en verdeel ze over de vormpjes en bak ze ongeveer 25 tot 30 minuten.
Smakelijk!
Wortelmuffins
Wat heb je nodig?
160 gr. kikkererwtenmeel
125 gr. speltmeel
320 ml. water
250 gr. wortel
100 gr. walnoten
1 grote appel
4 el. melk
4 el. honing
2 el. kokosolie/zachte roomboter
2 tl. kaneel
Snufje zout
2 tl. bakpoeder
4 el. melk
4 el. honing
2 el. kokosolie/zachte roomboter
2 tl. kaneel
Snufje zout
2 tl. bakpoeder
2 tl. bakpoeder
100 gr. palmsuiker
50 ml. melk/amandelmelk
50 gr. walnoten
Een scheutje (kokos)olie
50 gr. chocolade 72%
Schil de sinasappel en de kiwi af. Doe deze samen met de peer (zonder klokhuis), de spinazie en het kokoswater in de blender en mix het goed door elkaar.
Smakelijk!
Power smoothie
Wat heb je nodig?
1 rijpe peer
1 kiwi
1 sinasappel
Een flinke hand spinazie
150 ml. kokoswater
Mix al de ingrediënten ongeveer 5 tot 10 minuten (afhankelijk van je mixer) door elkaar.
Als de pasta nog iets te droog is, kun je er nog wat extra kokosolie doorheen mixen. Zo heb je super snel heerlijke gezonde pasta voor op je boterham, cracker of pannekoek.
Smakelijk!!
Chocolade-hazelnootpasta
Wat heb je nodig?
150 gr. hazelnoten
1 el. kokosolie
3 el. ahornsiroop
30 gr. rauwe cacaopoeder
Snufje zout
1 el. hazelnootolie
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in. Mix al de ingredienten voor de bodem goed door elkaar en verdeel het over de bodem van de springvorm. Bak deze ongeveer 15 minuten in de oven. Laat daarna goed afkoelen.
Leg de gelatineblaadjes voor ongeveer 5 minuten in een schaaltje water. Zet een pannetje op het vuur met een paar lepels kwark. Knijp de blaadjes goed uit en roer ze in het pannetje goed door de kwark, tot het een geheel is. Haal van het vuur en meng het door de rest van de kwark heen.
Verdeel de kwark over de (afgekoelde) bodem en zet het 2 uur in de koelkast. Meng het fruit en verdeel het over de kwark. En de zoetekauwen onder ons kunnen nog wat honing over het fruit heen gieten.
Smakelijk!
Gluten-vrije kwarktaart
Wat heb je nodig?
700 gr. kwark
350 gr. rood fruit
5 gelatine blaadjes
150 ml. water
Bodem:
200 gr. amandelmeel
200 gr. noten
1 (bio) ei
30 gr. kokosolie/roomboter
3 el. (bio) honing
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een springvorm met bakpapier. Smelt de roomboter, kokosolie, ahornsiroop en een snufje zout samen au bain-marie.
Klop de eieren luchtig, tot het ongeveer verdubbeld is qua volume. Roer de chocolade goed door de eieren. Als laatste mag het boekweitmeel en het amandelmeel door het beslag geroerd worden.
Giet alles in de springvorm en bak deze ongeveer 30 minuten. Laat het even afkoelen en beleg hem dan met vers fruit.
Smakelijk!
Gluten-vrije chocoladetaart
Wat heb je nodig?
40 gram amandelmeel
40 gram boekweitmeel
100 gram chocolade 73%
80 gram roomboter/kokosolie
4 eieren
5 el. ahorn siroop
Snufje zout
150 gr. volkoren speltmeel
100 gr. roomboter (koud)
Beetje roomboter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel, snijd deze in blokjes en stoom/kook ze een paar minuten tot ze zacht zijn.
Meng de (kokos)melk, kokosvet, eieren, kaneel, zout, bakpoeder en dadels goed door elkaar in een keukenmachine of blender tot de dadels helemaal fijn zijn.
Prak nu ook de zoete aardappel door het beslag heen. Breek de noten een keer door en roer ze samen met het meel als laatse door het beslag. Vul de muffinvormpjes en bak ze ongeveer 30 minuten.
Mmmm… smakelijk!!
Zoete aardappel muffins
Wat heb je nodig voor 12 stuks?
1 grote zoete aardappel
150 gr. amandelmeel
150 gr. volkoren speltmeel
3 (bio)eieren
150 gr. (wal)noten
150 ml. (kokos)melk
85 gr. kokosvet
200 gr. dadels
3 tl. bakpoeder
1 tl. kaneel
Snufje zout
100 gr. pecannoten
2 el. ahorn siroop
1 tl. kaneel
Snufje zout
1 el. bakpoeder
100 gr. walnoten
2 tl. bakpoeder
2 el. kokosolie
6 el. kokosmelk
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier. Kook de pompoen tot hij goed zacht is en mix deze fijn in een keukenmachine.
Meng de pompoen en de rest van de ingrediënten goed door elkaar, giet het beslag in de cakeblik en strooi er wat pitten overheen. Bak het pompoenbrood ongeveer in 35 minuten bruin.
Heerlijk!!
Pompoenbrood
Wat heb je nodig ?
400 gr. pompoen
150 gr. amandelmeel
50 gr. boekweitmeel
3 eieren
2 el. honing
1 tl. kaneel
1 tl. baking soda
Pittenmix voor bovenop