Wat wil je weten?
Copyright © MvD. Alle rechten voorbehouden.  
RECEPTEN.
AFVALLEN.
DETOX.
OVER MIJ.
CONTACT.
WELKOM - Voeding & Huidpraktijk.
BEHANDELINGEN.
PRODUKTEN.

Spaghetti met palmkoolpesto

Spinazietaart

Kikkererwtensalade

Speltpannenkoek met spinazie

Zoete aardappel met geitenkaas

Groente-pizza

Zomerse boekweit-wraps

Salade peulvruchten en kip

Zoete aardappel met wilde zalm

Quinoa met groene asperges

Snelle kokoscurry met bloemkool

Kikkererwtensoep

Speltsalade

Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!

Kikkererwtensalade (4 pers.)

Deze salade behoort bij ons in de familie tot één van de favorieten. We eten hem als lunch, zomers bij iedere bbq of ’s-avonds met een stukje vis of gegrilde kipfilet.

 

Wat heb je nodig?

8 roma-tomaten

1 Stuk (geiten)feta

Flinke hand basilicumblaadjes

Sap van een halve citroen

Flinke scheutje olijfolie

Doe de in stukken gesneden tomaten in een grote kom, samen met de kikkererwten, olijven, de feta en de basilicumblaadjes. Het pepertje, dat de salade net wat extra’s geeft, mag heel fijn gesnipperd worden, net als de ui. Een flinke scheut lekkere extra vierge olijfolie en de citroensap erbij en klaar is het.

 

Deze salade is natuurlijk het lekkerst, als je hem meteen eet, maar is ook heel goed een dag te bewaren. Lekker voor op het werk of ’s-middags met de kindjes.

Kikkererwtensalade

Speltpannenkoek met spinazie

Deze lekkere hartige pannenkoek is veel lekkerder en vooral voedzamer dan de ‘gewone’ pannenkoek.

Wat heb je nodig voor 4 stuks?

 

150 gr. speltmeel

350 ml. biologische volle melk

2 Biologische eieren

Roomboter of kokosolie

Eventueel snufje zout

600 gr. verse spinazie

2 el. pijnboompitten

150 gr. zachte geitenkaas

1 Teentje knoflook

Mix voor het beslag het speltmeel, de melk, de eieren en een snufje zout goed door elkaar. Rooster de pijnboompitten even in een droge pan en pel en pers de knoflook fijn.

Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan aan alle twee de kanten bruin in roomboter of kokosolie.

 

Verwarm een beetje roomboter of kokosolie in een wok en fruit de knoflook heel even aan, voordat je de spinazie erbij doet. Wok de spinazie heel kort en laat het daarna heel goed uitlekken in een vergiet.

Verdeel de spinazie, de pijnboompitjes en de geitenkaas over de pannenkoeken en vouw ze dubbel of rol ze op als een wrap.

Speltpannenkoek met spinazie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, zorg dat de olie goed verdeeld is. Bestrooi ze met een beetje zout en eventueel met wat kruiden.

Nu mogen ze ongeveer 35 minuten in de oven. Na 20 minuten kun je ze een keer omscheppen en de geitenkaas en de noten over de aardappeltjes verdelen.

 

Maak alvast een dressing van extra vierge olijfolie en een beetje witte wijnazijn. Verdeel de rucola en de tomaatjes over de borden en giet de dressing er vast overheen. Als de aardappels zacht zijn, kunnen ze op de salade.

Zoete aardappel met geitenkaas

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol en is veel gezonder dan normale aardappelen. Ze zitten bomvol vitamine A, die zorgt voor een stralende huid en vitamine C, die weer voor een goede weerstand zorgt. Ze bevatten sterke antioxidanten, veel belangrijke mineralen en minder koolhydraten dan in de gewone aardappel. Verder bevat hij ook heel veel vezels, die ervoor zorgen dat je geen pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt (in tegenstelling tot de gewone aardappel).

Wat heb je nodig voor 4 pers.?

2 grote zoete aardappels

150 gr. zachte geitenkaas

80 gr. pecannoten of walnoten

Een bakje cherrytomaatjes

Een zak rucola

 

Zoete aardappel met geitenkaas
Zoete aardappel met wilde zalm

Zoete aardappel met wilde zalm

Wat heb je nodig voor 2 pers.?

2 Wilde zalm

400 gr. zoete aardappel

300 gr. sperziebonen

300 gr. broccoli

 

 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappels in stukjes en verdeel deze over de met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met een klein beetje olijfolie en wat (himalaya) zout en bak ze ongeveer 25 min. tot ze lekker bruin zijn. Schep de aardappeltjes na ongeveer 15 min. een keer om, zo worden ze aan twee kanten bruin.

 

Meng onder tussen in een blender of vijzel een paar lepels mayonaise met de verse basilicumblaadjes en een snufje zout tot een heerlijk sausje.

 

Kook of stoom daarna de groentes een paar min., zodat ze gaar maar wel knapperig blijven. Bak of gril de zalmfilets in wat olijfolie, als de aardappeltjes bijna klaar zijn.

Als laatste kun je de cherrytomaatjes even een min. mee grillen of gewoon koud bij de rest van de groente doen.

Quinoa met groene asperges

Spoel de quinoa goed af (gebruik een zeef, geen vergiet) en kook deze zoals het op de verpakking staat aangegeven. Kook gerust wat meer, het blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Gekookte quinoa is makkelijk als je snel en voedzaam wilt ontbijten.

 

Gril of kook de asperges een paar minuten, maar laat ze wel knapperig. Verdeel de afgekoelde quinoa, de asperges en ook de rest van de ingrediënten over de borden en besprenkel de salade met olijfolie en eventueel een beetje citroensap.

 

Quinoa met groene asperges

Wat heb je nodig voor 2 pers.?

100 gr. quinoa

150 gr. groene asperges

75 gr. veldsla

125 gr. zachte geitenkaas

1 bakje tuinkers

 

 

 

 

Snelle kokoscurry met bloemkool

Fruit de ui, de knoflook en het pepertje even aan in de olie en bak ook de kurkuma even mee. Snijd de kip in stukjes en bak deze met de kruiden mee. Kook ondertussen vast de rijst en stoom ook de bloemkool.

 

Als de kip goed gaar is, mag de kokosmelk bij de kip samen met de in stukjes gesneden perzik en de kikkererwten. Breng het (eventueel) nog wat meer op smaak met peper en/of zout en de koriander.

Schep de lijnzaad door de rijst en verdeel als laatste de pinda’s over de bloemkool om het helemaal af te maken.

 

Smakelijk!

 

Snelle kokoscurry met bloemkool

Wat heb je nodig voor 4 pers.?

1 grote bloemkool

300 gr. scharrelkipfilet

200 gr. gekookte kikkererwten

400 gr. zilvervliesrijst

4 el. gebroken lijnzaad

1 grote perzik

1 flesje kokosmelk

 

 

 

 

 

Kook de kippenbouten in een pan water, tot ze goed gaar zijn. Zet ze even apart en bewaar de bouillon. Snijd de ui, knoflook, prei en zoete aardappel alvast klein en spoel de kikkererwten goed af.

Verhit de boter/olie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook, prei, zoete aardappel en de kurkuma.

 

Blus de smaakmakers af met een liter van de bouillon en voeg de kikkererwten toe. Laat alles even zachtjes koken en pureer dan de soep met een staafmixer. Breng eventueel nog wat meer op smaak met kippenbouillon en peper.

Pluk de kippenbouten fijn en doe het vlees samen met de peterselie (fijngesneden) bij de soep.

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

Kikkererwtensoep

Wat heb je nodig?

800 gr. kikkererwten

2 scharrel kippenbouten

2 prei

1 zoete aardappel

1 ui

2 tenen knoflook

 

 

 

 

 

Kikkererwtensoep
Speltsalade

Was de spelt en week deze minimaal 3 uur. Kook ze daarna een uur in ruim water en laat afkoelen. Kook de linzen zoals op de verpakking staat aangegeven en laat ook afkoelen. Stoom of kook de boontjes gaar, maar zeker niet te gaar en laat ze goed afkoelen, door ze koud af te spoelen.

 

Snijd de ui in ringen en bak ze in wat olie en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en de honing te mengen.

 

Schep alles zachtjes door elkaar in een kom/schaal en verdeel als laatste de dressing en de zachte geitenkaas over de salade.

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

Speltsalade

Wat heb je nodig?

100 gr. spelt

100 gr. beluga linzen

50 gr. veldsla

150 gr. sperziebonen

50 gr. zachte geitenkaas

Een handje pijnboompitten

1 grote ui

 

 

 

 

 

 

 

Super snelle groente-pizza

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg de pizza bodems (libanese broden) er alvast op. Bak het lamsgehakt en de knoflook in een beetje olie en maak het op smaak met de komijn, peper en zout.

 

Meng de creme fraiche en de geitenkaas door elkaar en smeer het op de pizza bodems. Snijd de venkel en de courgette in plakken en bak/gril ze een paar minuten. Verdeel het gehakt over de broden en daarna de groentes.

 

Als laatste mogen de basilicum en/of muntblaadjes erop en de pijnboompitjes. Bak de pizza’s in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig.

 

Smakelijk!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super snelle groente-pizza

Wat heb je nodig?

4 libanese broden (volkoren)

250 gr. lamsgehakt

1 venkel

1 courgette

1 teentje knoflook

2 tl. komijnpoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wraps !

Snijd de kip in hele dunne plakjes, rasp de wortels en snijd ook de bosui en de avocado. Meng voor het sausje de creme fraiche, citroensap en wat peper en zout door elkaar.

 

Voor de wraps mag je het boekweitmeel, speltmeel, water, eieren en een snufje zout goed door elkaar roeren en ze bakken in een beetje (kokos)olie.

Laat de wraps een beetje afkoelen voordat je ze gaat vullen.

 

Tip: Serveer er een lekkere frisse meloensalade bij!

 

Zomerse boekweit-wraps (4 st.)

Wat heb je nodig?

150 gr. boekweitmeel

50 gr. speltmeel

350 ml. water

2 eieren

Snufje zout

 

 

 

 

 

 

 

 

Vulling:

4 wortels

300 gr. gerookte kip

50 gr. veldsla

1 avocado

3 bosuitjes

150 gr. creme fraiche

1 el. citroensap

Zout/peper

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.

 

Wat wil jij graag eten?

Kies je voedingscategorie !

DINER
Klik voor allergenen info!

Kook de kipfilets tot ze goed gaar zijn (ongeveer 20 min.) en laat ze een beetje afkoelen, voordat je ze in kleine stukjes scheurt. Kook de bonen gaar, maar let op dat ze nog wel knapperig blijven. Spoel ze goed af met koud water, anders garen ze nog door. Verdeel daarna de bonen en de kikkererwten over de borden samen met de noten.

 

Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes en verdeel deze ook over de borden. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie over de salade en leg de stukjes gescheurde kip erboven op.

 

Voor het yoghurtsausje mag je de yoghurt, de kruiden en de honing mengen en er als laatste op gieten.

 

 

 

Salade peulvruchten en kip

Wat heb je nodig voor 4 pers.?

2 (scharrel-)kipfilets

400 gr. kikkererwten

300 gr. sperziebonen

10 gewelde abrikozen

Een handje amandelen

Een flinke scheut olijfolie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot deze mooi bruin zijn. Rasp de parmezaanse kaas. Strip de palmkool van de stengel met de hand of met een mes, kook de bladeren een paar minuten en bewaar een ½ kopje van het kookvocht.

Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat aangegeven. Mix in een blender of keukenmachine de knoflook, de helft van de pitten, de helft van de kaas en een scheutje olijfolie tot een puree en mix daarna de (uitgelekte) palmkool mee.

 

Als het te droog is, kun je (beetje bij beetje) wat kookvocht of olijfolie toevoegen en breng het wat op smaak met peper en/of zout. Roer de pesto door de warme spaghetti en verdeel over de borden. De overige kaas en pitten mogen als laatste op de spaghetti.

 

Smakelijk!!

 

 

Spaghetti met palmkoolpesto

Wat heb je nodig?

300 gr. palmkool

80 gr. parmezaanse kaas

60 gr. pijnboompitten

2 tenen knoflook

 

 

 

 

 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een springvorm in met boter of olie en haal alvast het filodeeg uit de diepvries. Pak een grote kom en meng hierin de geraspte parmezaan, de eieren en de feta goed door elkaar.

 

De rasp van de citroen, wat peper, een scheutje olijfolie, geroosterde pijnboompitten en de rozijnen mogen ook door het mengsel heen. Doe wat olie in een wok en wok de spinazie even kort. Druk in een vergiet het vocht uit de spinazie en roer ook dit als laatse door het mengsel heen.

 

Leg de filodeeg vellen uit elkaar en bestrijk ze met wat olie of boter en leg de eerste 6 vellen overlapt in de springvorm. Leg ze zodat je ze kunt dichtvouwen als de vulling erop ligt. Schep nu alles in de sprongvorm en vouw de vellen dicht. Leg hier nog eens 4 ingevette vellen overheen en stop ze in, zodat alles in de springvorm zit.

 

Bak de taart in ongeveer 25 minuten bruin en eet hem met een lekkere frisse salade.

 

Smakelijk!

 

 

Spinazietaart

Wat heb je nodig ?

400 gram spinazie

4 eieren

200 gram feta

100 gram parmezaan

75 gram pijnboompitten

 

 

 

 

 

 

 

 

400 gr. volkoren spaghetti

Een flinke scheut olijfolie

Peper/zout

 

 

 

 

 

 

 

50 gram rozijnen

1 pakje filodeeg

1 citroen

Peper

Olijfolie

 

 

 

 

 

 

 

 

50 ml. Griekse yoghurt

1 tl. honing

1 tl. Kaneel

1 tl. Komijn

1 tl. Paprikapoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

400 gr. kikkererwten

Een vers rood pepertje

1 Rode ui

Groene olijven

Olijfolie

Witte wijnazijn of appelazijn

Beetje himalayazout

Eventueel kruiden met tijm

en/of gedroogde chilipeper

Een paar cherry Tomaatjes

Een paar lepels mayonaise

Een handje basilicumblaadjes

 

 

 

30 gr. pijnboompitten (geroosterd)

Handje basilicum

2 bosuitjes (in ringentjes)

Extra vierge olijfolie

eventueel citroensap

 

 

 

 

1 handje korianderblaadjes

1 handje ongez. pinda’s

1 rode peper

1 ui en 1 knoflookteentje

4 tl. kurkuma

Peper/himalayazout

Kokosolie/rijstolie

 

 

 

 

 

4 tl. kurkuma

Handje verse peterselie

Peper

2 el. roomboter of rijstolie

Eventueel kippenbouillon blokken

 

 

 

 

 

3 el. Olijfolie

1 el. rode wijnazijn

Eventueel 1 tl. honing

 

 

 

 

 

 

 

 

Peper/himalayazout

Een handje basilicum en/of munt

Een handje pijnboompitten

60 gr. creme fraiche

60 gr. zachte geitenkaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vet is gezond, maar dan wel uit olijfolie, noten, zaden, kokosolie, vette vis en vlees !

 

 

Voedingsadvies Workshops Recepten Van Groen tot Graan Veghel