Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!
Kikkererwtensalade (4 pers.)
Deze salade behoort bij ons in de familie tot één van de favorieten. We eten hem als lunch, zomers bij iedere bbq of ’s-avonds met een stukje vis of gegrilde kipfilet.
Wat heb je nodig?
8 roma-tomaten
1 Stuk (geiten)feta
Flinke hand basilicumblaadjes
Sap van een halve citroen
Flinke scheutje olijfolie
Doe de in stukken gesneden tomaten in een grote kom, samen met de kikkererwten, olijven, de feta en de basilicumblaadjes. Het pepertje, dat de salade net wat extra’s geeft, mag heel fijn gesnipperd worden, net als de ui. Een flinke scheut lekkere extra vierge olijfolie en de citroensap erbij en klaar is het.
Deze salade is natuurlijk het lekkerst, als je hem meteen eet, maar is ook heel goed een dag te bewaren. Lekker voor op het werk of ’s-middags met de kindjes.
Speltpannenkoek met spinazie
Deze lekkere hartige pannenkoek is veel lekkerder en vooral voedzamer dan de ‘gewone’ pannenkoek.
Wat heb je nodig voor 4 stuks?
150 gr. speltmeel
350 ml. biologische volle melk
2 Biologische eieren
Roomboter of kokosolie
Eventueel snufje zout
600 gr. verse spinazie
2 el. pijnboompitten
150 gr. zachte geitenkaas
1 Teentje knoflook
Mix voor het beslag het speltmeel, de melk, de eieren en een snufje zout goed door elkaar. Rooster de pijnboompitten even in een droge pan en pel en pers de knoflook fijn.
Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan aan alle twee de kanten bruin in roomboter of kokosolie.
Verwarm een beetje roomboter of kokosolie in een wok en fruit de knoflook heel even aan, voordat je de spinazie erbij doet. Wok de spinazie heel kort en laat het daarna heel goed uitlekken in een vergiet.
Verdeel de spinazie, de pijnboompitjes en de geitenkaas over de pannenkoeken en vouw ze dubbel of rol ze op als een wrap.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, zorg dat de olie goed verdeeld is. Bestrooi ze met een beetje zout en eventueel met wat kruiden.
Nu mogen ze ongeveer 35 minuten in de oven. Na 20 minuten kun je ze een keer omscheppen en de geitenkaas en de noten over de aardappeltjes verdelen.
Maak alvast een dressing van extra vierge olijfolie en een beetje witte wijnazijn. Verdeel de rucola en de tomaatjes over de borden en giet de dressing er vast overheen. Als de aardappels zacht zijn, kunnen ze op de salade.
Zoete aardappel met geitenkaas
De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol en is veel gezonder dan normale aardappelen. Ze zitten bomvol vitamine A, die zorgt voor een stralende huid en vitamine C, die weer voor een goede weerstand zorgt. Ze bevatten sterke antioxidanten, veel belangrijke mineralen en minder koolhydraten dan in de gewone aardappel. Verder bevat hij ook heel veel vezels, die ervoor zorgen dat je geen pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt (in tegenstelling tot de gewone aardappel).
Wat heb je nodig voor 4 pers.?
2 grote zoete aardappels
150 gr. zachte geitenkaas
80 gr. pecannoten of walnoten
Een bakje cherrytomaatjes
Een zak rucola
Zoete aardappel met wilde zalm
Wat heb je nodig voor 2 pers.?
2 Wilde zalm
400 gr. zoete aardappel
300 gr. sperziebonen
300 gr. broccoli
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappels in stukjes en verdeel deze over de met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met een klein beetje olijfolie en wat (himalaya) zout en bak ze ongeveer 25 min. tot ze lekker bruin zijn. Schep de aardappeltjes na ongeveer 15 min. een keer om, zo worden ze aan twee kanten bruin.
Meng onder tussen in een blender of vijzel een paar lepels mayonaise met de verse basilicumblaadjes en een snufje zout tot een heerlijk sausje.
Kook of stoom daarna de groentes een paar min., zodat ze gaar maar wel knapperig blijven. Bak of gril de zalmfilets in wat olijfolie, als de aardappeltjes bijna klaar zijn.
Als laatste kun je de cherrytomaatjes even een min. mee grillen of gewoon koud bij de rest van de groente doen.
Spoel de quinoa goed af (gebruik een zeef, geen vergiet) en kook deze zoals het op de verpakking staat aangegeven. Kook gerust wat meer, het blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Gekookte quinoa is makkelijk als je snel en voedzaam wilt ontbijten.
Gril of kook de asperges een paar minuten, maar laat ze wel knapperig. Verdeel de afgekoelde quinoa, de asperges en ook de rest van de ingrediënten over de borden en besprenkel de salade met olijfolie en eventueel een beetje citroensap.
Quinoa met groene asperges
Wat heb je nodig voor 2 pers.?
100 gr. quinoa
150 gr. groene asperges
75 gr. veldsla
125 gr. zachte geitenkaas
1 bakje tuinkers
Fruit de ui, de knoflook en het pepertje even aan in de olie en bak ook de kurkuma even mee. Snijd de kip in stukjes en bak deze met de kruiden mee. Kook ondertussen vast de rijst en stoom ook de bloemkool.
Als de kip goed gaar is, mag de kokosmelk bij de kip samen met de in stukjes gesneden perzik en de kikkererwten. Breng het (eventueel) nog wat meer op smaak met peper en/of zout en de koriander.
Schep de lijnzaad door de rijst en verdeel als laatste de pinda’s over de bloemkool om het helemaal af te maken.
Smakelijk!
Snelle kokoscurry met bloemkool
Wat heb je nodig voor 4 pers.?
1 grote bloemkool
300 gr. scharrelkipfilet
200 gr. gekookte kikkererwten
400 gr. zilvervliesrijst
4 el. gebroken lijnzaad
1 grote perzik
1 flesje kokosmelk
Kook de kippenbouten in een pan water, tot ze goed gaar zijn. Zet ze even apart en bewaar de bouillon. Snijd de ui, knoflook, prei en zoete aardappel alvast klein en spoel de kikkererwten goed af.
Verhit de boter/olie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook, prei, zoete aardappel en de kurkuma.
Blus de smaakmakers af met een liter van de bouillon en voeg de kikkererwten toe. Laat alles even zachtjes koken en pureer dan de soep met een staafmixer. Breng eventueel nog wat meer op smaak met kippenbouillon en peper.
Pluk de kippenbouten fijn en doe het vlees samen met de peterselie (fijngesneden) bij de soep.
Smakelijk!
Kikkererwtensoep
Wat heb je nodig?
800 gr. kikkererwten
2 scharrel kippenbouten
2 prei
1 zoete aardappel
1 ui
2 tenen knoflook
Was de spelt en week deze minimaal 3 uur. Kook ze daarna een uur in ruim water en laat afkoelen. Kook de linzen zoals op de verpakking staat aangegeven en laat ook afkoelen. Stoom of kook de boontjes gaar, maar zeker niet te gaar en laat ze goed afkoelen, door ze koud af te spoelen.
Snijd de ui in ringen en bak ze in wat olie en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en de honing te mengen.
Schep alles zachtjes door elkaar in een kom/schaal en verdeel als laatste de dressing en de zachte geitenkaas over de salade.
Smakelijk!
Speltsalade
Wat heb je nodig?
100 gr. spelt
100 gr. beluga linzen
50 gr. veldsla
150 gr. sperziebonen
50 gr. zachte geitenkaas
Een handje pijnboompitten
1 grote ui
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg de pizza bodems (libanese broden) er alvast op. Bak het lamsgehakt en de knoflook in een beetje olie en maak het op smaak met de komijn, peper en zout.
Meng de creme fraiche en de geitenkaas door elkaar en smeer het op de pizza bodems. Snijd de venkel en de courgette in plakken en bak/gril ze een paar minuten. Verdeel het gehakt over de broden en daarna de groentes.
Als laatste mogen de basilicum en/of muntblaadjes erop en de pijnboompitjes. Bak de pizza’s in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig.
Smakelijk!!
Super snelle groente-pizza
Wat heb je nodig?
4 libanese broden (volkoren)
250 gr. lamsgehakt
1 venkel
1 courgette
1 teentje knoflook
2 tl. komijnpoeder
Snijd de kip in hele dunne plakjes, rasp de wortels en snijd ook de bosui en de avocado. Meng voor het sausje de creme fraiche, citroensap en wat peper en zout door elkaar.
Voor de wraps mag je het boekweitmeel, speltmeel, water, eieren en een snufje zout goed door elkaar roeren en ze bakken in een beetje (kokos)olie.
Laat de wraps een beetje afkoelen voordat je ze gaat vullen.
Tip: Serveer er een lekkere frisse meloensalade bij!
Zomerse boekweit-wraps (4 st.)
Wat heb je nodig?
150 gr. boekweitmeel
50 gr. speltmeel
350 ml. water
2 eieren
Snufje zout
Vulling:
4 wortels
300 gr. gerookte kip
50 gr. veldsla
1 avocado
3 bosuitjes
150 gr. creme fraiche
1 el. citroensap
Zout/peper
In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.
Wat wil jij graag eten?
Kies je voedingscategorie !
Kook de kipfilets tot ze goed gaar zijn (ongeveer 20 min.) en laat ze een beetje afkoelen, voordat je ze in kleine stukjes scheurt. Kook de bonen gaar, maar let op dat ze nog wel knapperig blijven. Spoel ze goed af met koud water, anders garen ze nog door. Verdeel daarna de bonen en de kikkererwten over de borden samen met de noten.
Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes en verdeel deze ook over de borden. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie over de salade en leg de stukjes gescheurde kip erboven op.
Voor het yoghurtsausje mag je de yoghurt, de kruiden en de honing mengen en er als laatste op gieten.
Salade peulvruchten en kip
Wat heb je nodig voor 4 pers.?
2 (scharrel-)kipfilets
400 gr. kikkererwten
300 gr. sperziebonen
10 gewelde abrikozen
Een handje amandelen
Een flinke scheut olijfolie
Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot deze mooi bruin zijn. Rasp de parmezaanse kaas. Strip de palmkool van de stengel met de hand of met een mes, kook de bladeren een paar minuten en bewaar een ½ kopje van het kookvocht.
Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat aangegeven. Mix in een blender of keukenmachine de knoflook, de helft van de pitten, de helft van de kaas en een scheutje olijfolie tot een puree en mix daarna de (uitgelekte) palmkool mee.
Als het te droog is, kun je (beetje bij beetje) wat kookvocht of olijfolie toevoegen en breng het wat op smaak met peper en/of zout. Roer de pesto door de warme spaghetti en verdeel over de borden. De overige kaas en pitten mogen als laatste op de spaghetti.
Smakelijk!!
Spaghetti met palmkoolpesto
Wat heb je nodig?
300 gr. palmkool
80 gr. parmezaanse kaas
60 gr. pijnboompitten
2 tenen knoflook
Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een springvorm in met boter of olie en haal alvast het filodeeg uit de diepvries. Pak een grote kom en meng hierin de geraspte parmezaan, de eieren en de feta goed door elkaar.
De rasp van de citroen, wat peper, een scheutje olijfolie, geroosterde pijnboompitten en de rozijnen mogen ook door het mengsel heen. Doe wat olie in een wok en wok de spinazie even kort. Druk in een vergiet het vocht uit de spinazie en roer ook dit als laatse door het mengsel heen.
Leg de filodeeg vellen uit elkaar en bestrijk ze met wat olie of boter en leg de eerste 6 vellen overlapt in de springvorm. Leg ze zodat je ze kunt dichtvouwen als de vulling erop ligt. Schep nu alles in de sprongvorm en vouw de vellen dicht. Leg hier nog eens 4 ingevette vellen overheen en stop ze in, zodat alles in de springvorm zit.
Bak de taart in ongeveer 25 minuten bruin en eet hem met een lekkere frisse salade.
Smakelijk!
Spinazietaart
Wat heb je nodig ?
400 gram spinazie
4 eieren
200 gram feta
100 gram parmezaan
75 gram pijnboompitten
400 gr. volkoren spaghetti
Een flinke scheut olijfolie
Peper/zout
50 gram rozijnen
1 pakje filodeeg
1 citroen
Peper
Olijfolie
50 ml. Griekse yoghurt
1 tl. honing
1 tl. Kaneel
1 tl. Komijn
1 tl. Paprikapoeder
400 gr. kikkererwten
Een vers rood pepertje
1 Rode ui
Groene olijven
Olijfolie
Witte wijnazijn of appelazijn
Beetje himalayazout
Eventueel kruiden met tijm
en/of gedroogde chilipeper
Een paar cherry Tomaatjes
Een paar lepels mayonaise
Een handje basilicumblaadjes
30 gr. pijnboompitten (geroosterd)
Handje basilicum
2 bosuitjes (in ringentjes)
Extra vierge olijfolie
eventueel citroensap
1 handje korianderblaadjes
1 handje ongez. pinda’s
1 rode peper
1 ui en 1 knoflookteentje
4 tl. kurkuma
Peper/himalayazout
Kokosolie/rijstolie
4 tl. kurkuma
Handje verse peterselie
Peper
2 el. roomboter of rijstolie
Eventueel kippenbouillon blokken
3 el. Olijfolie
1 el. rode wijnazijn
Eventueel 1 tl. honing
Peper/himalayazout
Een handje basilicum en/of munt
Een handje pijnboompitten
60 gr. creme fraiche
60 gr. zachte geitenkaas
“
Vet is gezond, maar dan wel uit olijfolie, noten, zaden, kokosolie, vette vis en vlees !
”