Wat wil je weten?
Copyright © MvD. Alle rechten voorbehouden.  
RECEPTEN.
AFVALLEN.
DETOX.
OVER MIJ.
CONTACT.
WELKOM - Voeding & Huidpraktijk.
BEHANDELINGEN.
PRODUKTEN.

Salade van winterpostelein

Couscous salade

Kikkererwtensalade

Salade met peulen en rucola

Rauwkostsalade

Frisse maaltijdsalade

Meloensalade

Herfstsalade met bieten

Spring-rolls

Tomatensalade

Venkelsalade

Salade met avocado

Quinoa met groene asperges

Speltsalade

Bloemkool couscous

Zoete aardappel met geitenkaas

Salade peulvruchten en kip

Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!

Couscous salade

Couscous salade

Wat heb je nodig?

 

75 gr. volkoren couscous

250 gr. cherrytomaatjes (gehalveerd)

1 bakje tuinkers

1 handje amandelen

8 gewelde abrikozen (in stukjes)

100 gr. zwarte pitloze olijven

200 gr. feta of wittekaas (blokjes)

40 gr. veldsla

Een scheut extra vierge olijfolie

Een beetje (himalaya) zout

 

Maak de volkoren couscous klaar in een schaal, zoals op de verpakking staat aangegeven. Rooster (eventueel) de amandelen even in een droge koekenpan.

Roer de afkoelde couscous goed los en schep de tomaatjes, olijven, abrikozen, de sla, de feta en de amandelen er doorheen. Ook de tuinkers mag er doorheen, deze kun je het beste van de voedingsbodem los knippen of snijden met een scherp mesje.

 

Als laatste een scheutje olijfolie en een snufje zout en je bent klaar om te gaan eten!

Frisse meloensalade

Snijd de meloen doormidden en in stukjes, verwijder de pitjes.

 

Hak de pistachnoten fijn, verdeel deze samen met de basilicumblaadjes, de feta en de vijgen over de meloen en schenk er een scheut notenolie overheen.

 

 

Meloensalade

Wat heb je nodig?

1 cantaloupe meloen

150 gr. feta

150 gr. (gewelde)vijgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kook of stoom de biet en de zoete aardappel tot deze beetgaar zijn. Meng de olie, azijn en mosterd door elkaar en verdeel de dressing over de waterkers. Als laatste mogen de afgekoelde groente, de feta en de pitten verdeeld worden over de waterkers.

 

 

 

Herfstsalade met bieten

Wat heb je nodig voor 2 pers.?

1 rode biet

1 zoete aardappel

60 gr. waterkers of sla

50 gr. feta

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.

 

Wat wil jij graag eten?

Kies je voedingscategorie !

SALADE
Klik voor allergenen info!

Snijd de witlof in stukjes en verdeel deze samen met de postelein over een diep bord.

 

Snijd de plakjes geitenkaas in reepjes en haal de pitjes uit de granaatappel en verdeel deze samen met de noten, pitten, olie en azijn over de salade.

Salade van winterpostelein

Wat heb je nodig ?

Een hand winterpostelein

Een klein stronkje witlof

2 plakken geitenkaas

Een handje amandelen

1/4 granaatappel

 

 

 

 

 

 

 

 

Pers/snijd de knoflook fijn en doe deze samen met de basilicum, een scheut olijfolie en een scheutje azijn in de blender en maal het helemaal fijn.

 

Breng de dressing nog wat op smaak met een beetje peper en een snufje zout. Snijd de tomaten in stukken en giet de dressing over de tomaten.

 

 

Tomatensalade

Wat heb je nodig ?

400 gram tomaten

1 bos/plant basilicum

Scheut olijfolie

 

 

 

 

 

 

 

 

1 el. pompoenpitten

1/2 el. maanzaad

Scheut olijfolie

1 el. appel/rodewijnazijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Appel/witte wijn azijn

1 teen knoflook

Peper/zout

 

 

 

 

 

 

 

 

Kikkererwtensalade (4 pers.)

Deze salade behoort bij ons in de familie tot één van de favorieten. We eten hem als lunch, zomers bij iedere bbq of ’s-avonds met een stukje vis of gegrilde kipfilet.

 

Wat heb je nodig?

8 roma-tomaten

1 Stuk (geiten)feta

Flinke hand basilicumblaadjes

Sap van een halve citroen

Flinke scheutje olijfolie

Doe de in stukken gesneden tomaten in een grote kom, samen met de kikkererwten, olijven, de feta en de basilicumblaadjes. Het pepertje, dat de salade net wat extra’s geeft, mag heel fijn gesnipperd worden, net als de ui. Een flinke scheut lekkere extra vierge olijfolie en de citroensap erbij en klaar is het.

 

Deze salade is natuurlijk het lekkerst, als je hem meteen eet, maar is ook heel goed een dag te bewaren. Lekker voor op het werk of ’s-middags met de kindjes.

Kikkererwtensalade

400 gr. kikkererwten

Een vers rood pepertje

1 Rode ui

Groene olijven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, zorg dat de olie goed verdeeld is. Bestrooi ze met een beetje zout en eventueel met wat kruiden.

Nu mogen ze ongeveer 35 minuten in de oven. Na 20 minuten kun je ze een keer omscheppen en de geitenkaas en de noten over de aardappeltjes verdelen.

 

Maak alvast een dressing van extra vierge olijfolie en een beetje witte wijnazijn. Verdeel de rucola en de tomaatjes over de borden en giet de dressing er vast overheen. Als de aardappels zacht zijn, kunnen ze op de salade.

Zoete aardappel met geitenkaas

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol en is veel gezonder dan normale aardappelen. Ze zitten bomvol vitamine A, die zorgt voor een stralende huid en vitamine C, die weer voor een goede weerstand zorgt. Ze bevatten sterke antioxidanten, veel belangrijke mineralen en minder koolhydraten dan in de gewone aardappel. Verder bevat hij ook heel veel vezels, die ervoor zorgen dat je geen pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt (in tegenstelling tot de gewone aardappel).

Wat heb je nodig voor 4 pers.?

2 grote zoete aardappels

150 gr. zachte geitenkaas

80 gr. pecannoten of walnoten

Een bakje cherrytomaatjes

Een zak rucola

 

Zoete aardappel met geitenkaas

Olijfolie

Witte wijnazijn of appelazijn

Beetje himalayazout

Eventueel kruiden met tijm

en/of gedroogde chilipeper

Salade met peulen en rucola

Bij het eten van peultjes denk ik altijd aan mijn opa, die ze vroeger vol trots en liefde bij ons kwam brengen, als hij ze weer geoogst had. Ja, mijn opa wist het toen al: liefde gaat door de maag…

Deze salade is heerlijk als lunch of als avondmaaltijd, samen met bijvoorbeeld een pompoensoepje of een sandwich met avocado en gerookte kip.

 

Wat heb je nodig?

200 gr. peulen

90 gr. rucola

100 gr. zachte geitenkaas

1 sinasappel

4 el. extra vierge olijfolie

Kook de peulen ongeveer 3 minuten, maar zorg er wel voor dat ze knapperig blijven. Spoel ze af met koud water en zet ze even weg.

Meng de rucola met een flinke scheut olie, een lepel witte wijnazijn en een lepel agave-siroop en verdeel de rucola over de borden.

 

Snijd de sinasappel en de tomaatjes en verdeel deze over de rucola.

Verdeel als laatste ook de peulen, de geitenkaas en de zonnebloempitjes over de borden en de salade is klaar.

Salade met peulen en rucola

1 el. witte wijnazijn

1 el. agave-siroop of honing

200 gr. cherry tomaatjes

Een klein handje zonnebloempitten

Venkelsalade (2 pers.)

 

Wat heb je nodig?

 

1 grote venkel

60 gr. (veld)sla

2 sinasappels

Een handje noten

Snijd de venkel in zo dun mogelijke stukjes en verdeel deze samen met de sla over 2 diepe (soep)borden. Schil de sinasappels af en verdeel de (lekkerst zonder velletje) partjes over de borden.

 

Snijd de dadels in stukjes en verdeel ook deze samen met de noten, de pitten, de (extra vierge) olijfolie en de appelazijn over de borden.

En klaar is de salade, puur natuur en erg voedzaam!

 

Eet smakelijk!

Venkelsalade

Een handje pittenmix

10 dadels (ontpit)

Een scheut olijfolie

2 el. appelazijn

Salade met avocado (2 pers.)

Wat heb je nodig?

 

300 gr. gemengde sla

250 gr. cherry tomaatjes

2 rijpe avocado’s

Een halve komkommer

Een paar lepels olijven

 

 

Verdeel de gewassen sla over de borden en giet er van alle twee de olie’s een klein beetje overheen.

Was de tomaatjes en de komkommer of schil de komkommer af als je dit lekkerder vindt en snijd deze in de gewenste grote.  

Halveer de avocado’s over de lengte en verwijder de pitten. Snijd ze in reepjes en verwijder de schil. Verdeel de gesneden groente, de pitten en de olijven over de borden.

 

Heel simpel, erg lekker en vol met vitamines, mineralen, vezels en heel belangrijk: goede vetten! Ideaal als lunch dus.

 

De avocado, de lijnzaadolie en de pompoenpitten zijn rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend zijn. Naast dat ze zorgen voor een mooie  huid, sterke nagels en glanzend haar.

 

Lees hier meer info over avocado !

Salade met avocado

150 gr. feta

Een hand vol pompoenpitten

Een handje zonnebloempitten

Extra vierge olijfolie

Lijnzaadolie

 

 

Quinoa met groene asperges

Spoel de quinoa goed af (gebruik een zeef, geen vergiet) en kook deze zoals het op de verpakking staat aangegeven. Kook gerust wat meer, het blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Gekookte quinoa is makkelijk als je snel en voedzaam wilt ontbijten.

 

Gril of kook de asperges een paar minuten, maar laat ze wel knapperig. Verdeel de afgekoelde quinoa, de asperges en ook de rest van de ingrediënten over de borden en besprenkel de salade met olijfolie en eventueel een beetje citroensap.

 

Quinoa met groene asperges

Wat heb je nodig voor 2 pers.?

100 gr. quinoa

150 gr. groene asperges

75 gr. veldsla

125 gr. zachte geitenkaas

1 bakje tuinkers

 

 

 

 

30 gr. pijnboompitten (geroosterd)

Handje basilicum

2 bosuitjes (in ringentjes)

Extra vierge olijfolie

eventueel citroensap

 

 

 

 

Speltsalade

Was de spelt en week deze minimaal 3 uur. Kook ze daarna een uur in ruim water en laat afkoelen. Kook de linzen zoals op de verpakking staat aangegeven en laat ook afkoelen. Stoom of kook de boontjes gaar, maar zeker niet te gaar en laat ze goed afkoelen, door ze koud af te spoelen.

 

Snijd de ui in ringen en bak ze in wat olie en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en de honing te mengen.

 

Schep alles zachtjes door elkaar in een kom/schaal en verdeel als laatste de dressing en de zachte geitenkaas over de salade.

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

Speltsalade

Wat heb je nodig?

100 gr. spelt

100 gr. beluga linzen

50 gr. veldsla

150 gr. sperziebonen

50 gr. zachte geitenkaas

Een handje pijnboompitten

1 grote ui

 

 

 

 

 

 

 

3 el. Olijfolie

1 el. rode wijnazijn

Eventueel 1 tl. honing

 

 

 

 

 

 

 

 

Rauwkostsalade

Snijd of rasp een stuk rodekool, de rest kun je heel goed bewaren om meerdere salades van te maken.

 

Rasp de wortel en snijd de witlof en de peer in stukjes. Meng de groentes met de olie en een lekkere azijn.

 

Maak de salade af met wat lekkere noten, zaden, pitten en gedroogd fruit zoals bijvoorbeeld dadels.

 

Smakelijk!

Super snelle rauwkostsalade

Wat heb je nodig?

100 gr. rodekool

1 wortel

1 stronkje witlof

1 el. pompoenpitten

1 el. zonnebloempitten

1 el. hennepzaad

 

 

 

 

 

6 dadels

1 kleine peer

Een handje pecannoten

2 el. extra vierge olijfolie

Een beetje balsamico/appelazijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Glutenvrije bloemkool couscous

Verdeel de veldsla over de borden.

Maal de bloemkool in de blender zo fijn als couscous en verdeel deze over de veldsla.

 

Rooster de nootjes en hak ze iets fijner. Schep deze samen met de overige ingrediënten door de bloemkool en de veldsla heen.

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Glutenvrije bloemkool couscous

Wat heb je nodig?

½ bloemkool

60 gr. veldsla

1 bakje tuinkers

80 gr. pistachnoten ongez.

150 gr. feta (blokjes)

 

 

 

 

 

 

 

Een handje blanke rozijnen

Een scheut olijfolie

3 tl. sinasappelbloesemwater

Snufje zout

 

 

 

 

 

 

Frisse maaltijdsalade

Halveer een kleine rodekool en snijd/rasp deze in hele dunne reepjes.

Verdeel de kool en de rucola over 2 borden en garneer deze met de granaatappel pitjes, de zonnebloempitjes en de avocado.

 

Giet als laatste de olijfolie en de azijn over de salades.

Frisse maaltijdsalade (2 pers.)

Wat heb je nodig?

250 gr. rodekool

1 avocado

35 gr. rucola

Een handje zonnebloempitten

 

 

 

 

 

 

 

 

2 handjes gemengde noten

Pitjes van 1 granaatappel

4 el. olijfolie

2 el. balsamico of rode wijnazijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Een handje basilicumblaadjes

Een handje pistachenoten

Een scheut (noten)olie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 el. pompoenpitten
2 el. olijfolie

1 el. (rode wijn)azijn

1 tl. grove mosterd

 

 

 

 

 

 

 

 

Kook de kipfilets tot ze goed gaar zijn (ongeveer 20 min.) en laat ze een beetje afkoelen, voordat je ze in kleine stukjes scheurt. Kook de bonen gaar, maar let op dat ze nog wel knapperig blijven. Spoel ze goed af met koud water, anders garen ze nog door. Verdeel daarna de bonen en de kikkererwten over de borden samen met de noten.

 

Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes en verdeel deze ook over de borden. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie over de salade en leg de stukjes gescheurde kip erboven op.

 

Voor het yoghurtsausje mag je de yoghurt, de kruiden en de honing mengen en er als laatste op gieten.

 

 

 

Salade peulvruchten en kip

Wat heb je nodig voor 4 pers.?

2 (scharrel-)kipfilets

400 gr. kikkererwten

300 gr. sperziebonen

10 gewelde abrikozen

Een handje amandelen

Een flinke scheut olijfolie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50 ml. Griekse yoghurt

1 tl. honing

1 tl. Kaneel

1 tl. Komijn

1 tl. Paprikapoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snijd de champignons in plakjes en pers de knoflook fijn. Bak de champignons en de knoflook in een beetje olie en blus het af met een scheutje sojasaus. Kook de glasnoedels zoals op het pakje staat en zet het even apart.

 

Leg de taugé ongeveer 1 minuut in een pannetje kokend water en zet het daarna ook even apart. Snijd de rest van de groente in lange dunne reepjes.

 

Breng een (grote) pan water aan de kook en week 1 vel in het water. Laat deze even uitlekken en leg het op een bord en vul deze met de ingrediënten en rol hem goed strak op. Nu kunnen ook de andere 1 voor 1 gemaakt worden.

 

De spring roll kan koud gegeten worden, lekker met wat sojasaus.

 

Smakelijk!!

 

 

 

Spring rolls (10 st.)

Wat heb je nodig?

10 x rijstvellen (verse loempia’s)

1 doosje kastanje champignons

½ rode paprika

½ gele paprika

¼ komkommer

½ pakje glasnoedels

 

 

 

 

 

 

 

 

½ bakje taugé

2 bosuitjes

½ rijpe mango

2 tenen knoflook

(kokos)olie

Sojasaus

 

 

 

 

 

 

 

 

Voedingsadvies Workshops Recepten Van Groen tot Graan Veghel