Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!
Couscous salade
Wat heb je nodig?
75 gr. volkoren couscous
250 gr. cherrytomaatjes (gehalveerd)
1 bakje tuinkers
1 handje amandelen
8 gewelde abrikozen (in stukjes)
100 gr. zwarte pitloze olijven
200 gr. feta of wittekaas (blokjes)
40 gr. veldsla
Een scheut extra vierge olijfolie
Een beetje (himalaya) zout
Maak de volkoren couscous klaar in een schaal, zoals op de verpakking staat aangegeven. Rooster (eventueel) de amandelen even in een droge koekenpan.
Roer de afkoelde couscous goed los en schep de tomaatjes, olijven, abrikozen, de sla, de feta en de amandelen er doorheen. Ook de tuinkers mag er doorheen, deze kun je het beste van de voedingsbodem los knippen of snijden met een scherp mesje.
Als laatste een scheutje olijfolie en een snufje zout en je bent klaar om te gaan eten!
Snijd de meloen doormidden en in stukjes, verwijder de pitjes.
Hak de pistachnoten fijn, verdeel deze samen met de basilicumblaadjes, de feta en de vijgen over de meloen en schenk er een scheut notenolie overheen.
Meloensalade
Wat heb je nodig?
1 cantaloupe meloen
150 gr. feta
150 gr. (gewelde)vijgen
Kook of stoom de biet en de zoete aardappel tot deze beetgaar zijn. Meng de olie, azijn en mosterd door elkaar en verdeel de dressing over de waterkers. Als laatste mogen de afgekoelde groente, de feta en de pitten verdeeld worden over de waterkers.
Herfstsalade met bieten
Wat heb je nodig voor 2 pers.?
1 rode biet
1 zoete aardappel
60 gr. waterkers of sla
50 gr. feta
In deze categoriën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.
Wat wil jij graag eten?
Kies je voedingscategorie !
Snijd de witlof in stukjes en verdeel deze samen met de postelein over een diep bord.
Snijd de plakjes geitenkaas in reepjes en haal de pitjes uit de granaatappel en verdeel deze samen met de noten, pitten, olie en azijn over de salade.
Salade van winterpostelein
Wat heb je nodig ?
Een hand winterpostelein
Een klein stronkje witlof
2 plakken geitenkaas
Een handje amandelen
1/4 granaatappel
Pers/snijd de knoflook fijn en doe deze samen met de basilicum, een scheut olijfolie en een scheutje azijn in de blender en maal het helemaal fijn.
Breng de dressing nog wat op smaak met een beetje peper en een snufje zout. Snijd de tomaten in stukken en giet de dressing over de tomaten.
Tomatensalade
Wat heb je nodig ?
400 gram tomaten
1 bos/plant basilicum
Scheut olijfolie
1 el. pompoenpitten
1/2 el. maanzaad
Scheut olijfolie
1 el. appel/rodewijnazijn
Appel/witte wijn azijn
1 teen knoflook
Peper/zout
Kikkererwtensalade (4 pers.)
Deze salade behoort bij ons in de familie tot één van de favorieten. We eten hem als lunch, zomers bij iedere bbq of ’s-avonds met een stukje vis of gegrilde kipfilet.
Wat heb je nodig?
8 roma-tomaten
1 Stuk (geiten)feta
Flinke hand basilicumblaadjes
Sap van een halve citroen
Flinke scheutje olijfolie
Doe de in stukken gesneden tomaten in een grote kom, samen met de kikkererwten, olijven, de feta en de basilicumblaadjes. Het pepertje, dat de salade net wat extra’s geeft, mag heel fijn gesnipperd worden, net als de ui. Een flinke scheut lekkere extra vierge olijfolie en de citroensap erbij en klaar is het.
Deze salade is natuurlijk het lekkerst, als je hem meteen eet, maar is ook heel goed een dag te bewaren. Lekker voor op het werk of ’s-middags met de kindjes.
400 gr. kikkererwten
Een vers rood pepertje
1 Rode ui
Groene olijven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, zorg dat de olie goed verdeeld is. Bestrooi ze met een beetje zout en eventueel met wat kruiden.
Nu mogen ze ongeveer 35 minuten in de oven. Na 20 minuten kun je ze een keer omscheppen en de geitenkaas en de noten over de aardappeltjes verdelen.
Maak alvast een dressing van extra vierge olijfolie en een beetje witte wijnazijn. Verdeel de rucola en de tomaatjes over de borden en giet de dressing er vast overheen. Als de aardappels zacht zijn, kunnen ze op de salade.
Zoete aardappel met geitenkaas
De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol en is veel gezonder dan normale aardappelen. Ze zitten bomvol vitamine A, die zorgt voor een stralende huid en vitamine C, die weer voor een goede weerstand zorgt. Ze bevatten sterke antioxidanten, veel belangrijke mineralen en minder koolhydraten dan in de gewone aardappel. Verder bevat hij ook heel veel vezels, die ervoor zorgen dat je geen pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt (in tegenstelling tot de gewone aardappel).
Wat heb je nodig voor 4 pers.?
2 grote zoete aardappels
150 gr. zachte geitenkaas
80 gr. pecannoten of walnoten
Een bakje cherrytomaatjes
Een zak rucola
Olijfolie
Witte wijnazijn of appelazijn
Beetje himalayazout
Eventueel kruiden met tijm
en/of gedroogde chilipeper
Salade met peulen en rucola
Bij het eten van peultjes denk ik altijd aan mijn opa, die ze vroeger vol trots en liefde bij ons kwam brengen, als hij ze weer geoogst had. Ja, mijn opa wist het toen al: liefde gaat door de maag…
Deze salade is heerlijk als lunch of als avondmaaltijd, samen met bijvoorbeeld een pompoensoepje of een sandwich met avocado en gerookte kip.
Wat heb je nodig?
200 gr. peulen
90 gr. rucola
100 gr. zachte geitenkaas
1 sinasappel
4 el. extra vierge olijfolie
Kook de peulen ongeveer 3 minuten, maar zorg er wel voor dat ze knapperig blijven. Spoel ze af met koud water en zet ze even weg.
Meng de rucola met een flinke scheut olie, een lepel witte wijnazijn en een lepel agave-siroop en verdeel de rucola over de borden.
Snijd de sinasappel en de tomaatjes en verdeel deze over de rucola.
Verdeel als laatste ook de peulen, de geitenkaas en de zonnebloempitjes over de borden en de salade is klaar.
1 el. witte wijnazijn
1 el. agave-siroop of honing
200 gr. cherry tomaatjes
Een klein handje zonnebloempitten
Venkelsalade (2 pers.)
Wat heb je nodig?
1 grote venkel
60 gr. (veld)sla
2 sinasappels
Een handje noten
Snijd de venkel in zo dun mogelijke stukjes en verdeel deze samen met de sla over 2 diepe (soep)borden. Schil de sinasappels af en verdeel de (lekkerst zonder velletje) partjes over de borden.
Snijd de dadels in stukjes en verdeel ook deze samen met de noten, de pitten, de (extra vierge) olijfolie en de appelazijn over de borden.
En klaar is de salade, puur natuur en erg voedzaam!
Eet smakelijk!
Een handje pittenmix
10 dadels (ontpit)
Een scheut olijfolie
2 el. appelazijn
Salade met avocado (2 pers.)
Wat heb je nodig?
300 gr. gemengde sla
250 gr. cherry tomaatjes
2 rijpe avocado’s
Een halve komkommer
Een paar lepels olijven
Verdeel de gewassen sla over de borden en giet er van alle twee de olie’s een klein beetje overheen.
Was de tomaatjes en de komkommer of schil de komkommer af als je dit lekkerder vindt en snijd deze in de gewenste grote.
Halveer de avocado’s over de lengte en verwijder de pitten. Snijd ze in reepjes en verwijder de schil. Verdeel de gesneden groente, de pitten en de olijven over de borden.
Heel simpel, erg lekker en vol met vitamines, mineralen, vezels en heel belangrijk: goede vetten! Ideaal als lunch dus.
De avocado, de lijnzaadolie en de pompoenpitten zijn rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend zijn. Naast dat ze zorgen voor een mooie huid, sterke nagels en glanzend haar.
150 gr. feta
Een hand vol pompoenpitten
Een handje zonnebloempitten
Extra vierge olijfolie
Lijnzaadolie
Spoel de quinoa goed af (gebruik een zeef, geen vergiet) en kook deze zoals het op de verpakking staat aangegeven. Kook gerust wat meer, het blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Gekookte quinoa is makkelijk als je snel en voedzaam wilt ontbijten.
Gril of kook de asperges een paar minuten, maar laat ze wel knapperig. Verdeel de afgekoelde quinoa, de asperges en ook de rest van de ingrediënten over de borden en besprenkel de salade met olijfolie en eventueel een beetje citroensap.
Quinoa met groene asperges
Wat heb je nodig voor 2 pers.?
100 gr. quinoa
150 gr. groene asperges
75 gr. veldsla
125 gr. zachte geitenkaas
1 bakje tuinkers
30 gr. pijnboompitten (geroosterd)
Handje basilicum
2 bosuitjes (in ringentjes)
Extra vierge olijfolie
eventueel citroensap
Was de spelt en week deze minimaal 3 uur. Kook ze daarna een uur in ruim water en laat afkoelen. Kook de linzen zoals op de verpakking staat aangegeven en laat ook afkoelen. Stoom of kook de boontjes gaar, maar zeker niet te gaar en laat ze goed afkoelen, door ze koud af te spoelen.
Snijd de ui in ringen en bak ze in wat olie en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en de honing te mengen.
Schep alles zachtjes door elkaar in een kom/schaal en verdeel als laatste de dressing en de zachte geitenkaas over de salade.
Smakelijk!
Speltsalade
Wat heb je nodig?
100 gr. spelt
100 gr. beluga linzen
50 gr. veldsla
150 gr. sperziebonen
50 gr. zachte geitenkaas
Een handje pijnboompitten
1 grote ui
3 el. Olijfolie
1 el. rode wijnazijn
Eventueel 1 tl. honing
Snijd of rasp een stuk rodekool, de rest kun je heel goed bewaren om meerdere salades van te maken.
Rasp de wortel en snijd de witlof en de peer in stukjes. Meng de groentes met de olie en een lekkere azijn.
Maak de salade af met wat lekkere noten, zaden, pitten en gedroogd fruit zoals bijvoorbeeld dadels.
Smakelijk!
Super snelle rauwkostsalade
Wat heb je nodig?
100 gr. rodekool
1 wortel
1 stronkje witlof
1 el. pompoenpitten
1 el. zonnebloempitten
1 el. hennepzaad
6 dadels
1 kleine peer
Een handje pecannoten
2 el. extra vierge olijfolie
Een beetje balsamico/appelazijn
Verdeel de veldsla over de borden.
Maal de bloemkool in de blender zo fijn als couscous en verdeel deze over de veldsla.
Rooster de nootjes en hak ze iets fijner. Schep deze samen met de overige ingrediënten door de bloemkool en de veldsla heen.
Smakelijk!
Glutenvrije bloemkool couscous
Wat heb je nodig?
½ bloemkool
60 gr. veldsla
1 bakje tuinkers
80 gr. pistachnoten ongez.
150 gr. feta (blokjes)
Een handje blanke rozijnen
Een scheut olijfolie
3 tl. sinasappelbloesemwater
Snufje zout
Halveer een kleine rodekool en snijd/rasp deze in hele dunne reepjes.
Verdeel de kool en de rucola over 2 borden en garneer deze met de granaatappel pitjes, de zonnebloempitjes en de avocado.
Giet als laatste de olijfolie en de azijn over de salades.
Frisse maaltijdsalade (2 pers.)
Wat heb je nodig?
250 gr. rodekool
1 avocado
35 gr. rucola
Een handje zonnebloempitten
2 handjes gemengde noten
Pitjes van 1 granaatappel
4 el. olijfolie
2 el. balsamico of rode wijnazijn
Een handje basilicumblaadjes
Een handje pistachenoten
Een scheut (noten)olie
2 el. pompoenpitten
2 el. olijfolie
1 el. (rode wijn)azijn
1 tl. grove mosterd
Kook de kipfilets tot ze goed gaar zijn (ongeveer 20 min.) en laat ze een beetje afkoelen, voordat je ze in kleine stukjes scheurt. Kook de bonen gaar, maar let op dat ze nog wel knapperig blijven. Spoel ze goed af met koud water, anders garen ze nog door. Verdeel daarna de bonen en de kikkererwten over de borden samen met de noten.
Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes en verdeel deze ook over de borden. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie over de salade en leg de stukjes gescheurde kip erboven op.
Voor het yoghurtsausje mag je de yoghurt, de kruiden en de honing mengen en er als laatste op gieten.
Salade peulvruchten en kip
Wat heb je nodig voor 4 pers.?
2 (scharrel-)kipfilets
400 gr. kikkererwten
300 gr. sperziebonen
10 gewelde abrikozen
Een handje amandelen
Een flinke scheut olijfolie
50 ml. Griekse yoghurt
1 tl. honing
1 tl. Kaneel
1 tl. Komijn
1 tl. Paprikapoeder
Snijd de champignons in plakjes en pers de knoflook fijn. Bak de champignons en de knoflook in een beetje olie en blus het af met een scheutje sojasaus. Kook de glasnoedels zoals op het pakje staat en zet het even apart.
Leg de taugé ongeveer 1 minuut in een pannetje kokend water en zet het daarna ook even apart. Snijd de rest van de groente in lange dunne reepjes.
Breng een (grote) pan water aan de kook en week 1 vel in het water. Laat deze even uitlekken en leg het op een bord en vul deze met de ingrediënten en rol hem goed strak op. Nu kunnen ook de andere 1 voor 1 gemaakt worden.
De spring roll kan koud gegeten worden, lekker met wat sojasaus.
Smakelijk!!
Spring rolls (10 st.)
Wat heb je nodig?
10 x rijstvellen (verse loempia’s)
1 doosje kastanje champignons
½ rode paprika
½ gele paprika
¼ komkommer
½ pakje glasnoedels
½ bakje taugé
2 bosuitjes
½ rijpe mango
2 tenen knoflook
(kokos)olie
Sojasaus