Begin vandaag nog met gezond en voedzaam eten!
Boekweitpannenkoek met fruit
Wat heb je nodig voor 4 stuks?
150 gr. boekweitmeel
50 gr. volkorenspeltmeel
300 ml. water (of melk)
Weeg en meet de ingrediënten. Mix alles goed door elkaar in een grote kom en bak de pannenkoekjes in een beetje roomboter of kokosolie.
Leg de pannenkoekjes op een bord, verdeel vers fruit naar keuze erover en kruimel er wat walnoten overheen.
Smakelijk!
Quinoa ontbijt (1 portie)
Wat heb je nodig?
50 gr. quinoa
1 el. extra vierge olijfolie
3 el. kokosrasp
Een handje noten
Een flinke hand blauwe bessen
Weeg de quinoa af en spoel deze goed af in een zeef en kook het zoals op de verpakking staat aangegeven. Ik laat de quinoa altijd afkoelen, maar je kunt het ook goed warm eten. Meng de kokosrasp en de olie door de quinoa en strooi er de noten en de bessen overheen.
Tip: Als ik ’s-avonds een salade van quinoa maak, kook ik altijd wat extra voor dit soort snelle en super gezonde ontbijtjes of tussendoortjes. Je kunt het namelijk makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren.
Groene vitaminebom (1 glas)
De dag beginnen met een groene smoothie is een hele goede keus. Het geeft je meer energie dan een bijvoorbeeld een boterham en het vermindert de behoefte aan tussendoortjes. Je krijgt de nodige vitamines, mineralen en antioxidanten binnen en het bevordert ook nog eens je stofwisseling. Een aanrader dus voor iedereen, die voedzamer wil eten en zijn of haar gezondheid wil verbeteren.
Wat heb je nodig?
Een flinke hand verse spinazie
1 rijpe banaan
1 el. havermout
Mix alles goed door elkaar in de blender en slurpen maar.
Met groene smoothies kun je echt blijven varieren. Mix gewoon een bladgroente met fruit en vul dit aan met een melkvervanger, yoghurt en bijvoorbeeld wat superfoods.
Kokos quinoa met vers fruit
Wat heb je nodig voor 2 porties?
200 gr. quinoa
50 gr. kokosrasp
200 gr. frambozen
Was de quinoa eerst goed voor je deze gaat koken. Kook hem dan zoals op de verpakking staat aangegeven, maar dan met de kokosrasp erdoor.
Je kunt er eventueel nog wat kokosmelk aan toevoegen om het wat romiger te maken. Verdeel het over de schaaltjes en garneer deze met het verse fruit en eventueel wat noten.
Havermout met blauwe bessen
Havermoutpap kun je in de koelkast makkelijk een paar dagen bewaren. Vaak doe ik het alvast in schaaltjes voor een andere keer, zo heb je snel een super voedzaam tussendoortje.
Wat heb je nodig?
40 gr. havermout
200 ml. rijstmelk
Een paar pecannoten
Breng de havermout en de rijstmelk langzaam aan de kook en laat het een paar minuten heel zachtjes doorkoken. Schep de pap in schaaltjes, dan kan deze vast wat afkoelen.
Je kunt eventueel een klein beetje agave-siroop over de pap doen en vervolgens de bessen en noten.
Power Ontbijt
Met dit power ontbijt start je de dag goed. Je krijgt enorm veel vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en goede vetten binnen.
Zet er een kop heerlijke thee bij. De detox thee van Yogi, Pucca en Clipper zijn echte aanraders. Detox thee voert de afvalstoffen af, waardoor de gezondheid wordt verbeterd en de geest tot rust komt.
Met zo’n ontbijt kom je gemakkelijk heel de ochtend door!
Schep een paar lepels yoghurt in een schaaltje. Snijd de banaan in plakjes en verdeel dit samen met de kokos, de noten en de zaden over de yoghurt.
Smakelijk!!!
Wat het je nodig ?
4 el. volle bio yoghurt
1 banaan
1 el. kokosrasp
Handje noten
Maal de havermout goed fijn in je keukenmachine. Doe de rest van de ingrediënten erbij en mix alles even goed door elkaar. Als alles helemaal glad is, kun je van het beslag pannekoekjes gaan maken. Gebruik hiervoor roomboter of kokosolie.
Je kunt de pannekoekjes garneren met alle soorten fruit, lekker wat noten erbij en eventueel wat honing en smullen maar.
Smakelijk!
Havermout pannekoekjes
Wat heb je nodig voor 5 stuks?
80 gram havermout
1 banaan
2 biologische eieren
Een scheutje melk
Een snufje kaneel
Een snufje zout
Roomboter/kokosolie
Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
Roer het kikkererwtenmeel goed door het water en laat het ongeveer een half uurtje staan.
Rasp de wortels, hak de walnoten en snijd de appel in stukjes. Meng al de ingrediënten goed door elkaar en verdeel ze over de vormpjes en bak ze ongeveer 25 tot 30 minuten.
Smakelijk!
Wortelmuffins
Wat heb je nodig?
160 gr. kikkererwtenmeel
125 gr. speltmeel
320 ml. water
250 gr. wortel
100 gr. walnoten
1 grote appel
4 el. melk
4 el. honing
2 el. kokosolie/zachte roomboter
2 tl. kaneel
Snufje zout
2 tl. bakpoeder
Meng al de ingredienten behalve het zout en het water goed door elkaar in een kom. Voeg daarna het water toe en kneed het goed door elkaar. Laat het deeg nu 20 minuten in een afgedekte kom rijzen.
Kneed daarna het fijne zout door het deeg en laat het 30 minuten verder rijzen in een afsloten kom. Verwarm de oven vast voor op 220 graden.
Wrijf nu een rijsmandje of bakvorm in met meel, doe het deeg erin en laat het er vervolgens nog eens 30 minuten in rijzen, tot het deeg ongeveer dubbel zo groot is. Bak het deeg in ongeveer 50 minuten bruin.
Succes!
Home made roggebrood
Wat heb je nodig?
500 gr. roggemeel
250 gr. speltmeel
1 zakje (Lecker’s) zuurdesem
2 zakjes (Lecker’s) gedroogde gist
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in. Mix al de ingredienten voor de bodem goed door elkaar en verdeel het over de bodem van de springvorm. Bak deze ongeveer 15 minuten in de oven. Laat daarna goed afkoelen.
Leg de gelatineblaadjes voor ongeveer 5 minuten in een schaaltje water. Zet een pannetje op het vuur met een paar lepels kwark. Knijp de blaadjes goed uit en roer ze in het pannetje goed door de kwark, tot het een geheel is. Haal van het vuur en meng het door de rest van de kwark heen.
Verdeel de kwark over de (afgekoelde) bodem en zet het 2 uur in de koelkast. Meng het fruit en verdeel het over de kwark. En de zoetekauwen onder ons kunnen nog wat honing over het fruit heen gieten.
Smakelijk!
Gluten-vrije kwarktaart
Wat heb je nodig?
700 gr. kwark
350 gr. rood fruit
5 gelatine blaadjes
150 ml. water
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel, snijd deze in blokjes en stoom/kook ze een paar minuten tot ze zacht zijn.
Meng de (kokos)melk, kokosvet, eieren, kaneel, zout, bakpoeder en dadels goed door elkaar in een keukenmachine of blender tot de dadels helemaal fijn zijn.
Prak nu ook de zoete aardappel door het beslag heen. Breek de noten een keer door en roer ze samen met het meel als laatse door het beslag. Vul de muffinvormpjes en bak ze ongeveer 30 minuten.
Mmmm… smakelijk!!
Zoete aardappel muffins
Wat heb je nodig voor 12 stuks?
1 grote zoete aardappel
150 gr. amandelmeel
150 gr. volkoren speltmeel
3 (bio)eieren
150 gr. (wal)noten
150 ml. (kokos)melk
Mix al de ingrediënten ongeveer 5 tot 10 minuten (afhankelijk van je mixer) door elkaar.
Als de pasta nog iets te droog is, kun je er nog wat extra kokosolie doorheen mixen. Zo heb je super snel heerlijke gezonde pasta voor op je boterham, cracker of pannekoek.
Smakelijk!!
Chocolade-hazelnootpasta
Wat heb je nodig?
150 gr. hazelnoten
1 el. kokosolie
3 el. ahornsiroop
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een springvorm met bakpapier. Smelt de roomboter, kokosolie, ahornsiroop en een snufje zout samen au bain-marie.
Klop de eieren luchtig, tot het ongeveer verdubbeld is qua volume. Roer de chocolade goed door de eieren. Als laatste mag het boekweitmeel en het amandelmeel door het beslag geroerd worden.
Giet alles in de springvorm en bak deze ongeveer 30 minuten. Laat het even afkoelen en beleg hem dan met vers fruit.
Smakelijk!
Gluten-vrije chocoladetaart
Wat heb je nodig?
40 gram amandelmeel
40 gram boekweitmeel
100 gram chocolade 73%
80 gram roomboter/kokosolie
In deze categorieën zijn alle recepten onderverdeeld. Neem eens een kijkje en doe wat inspiratie op.
Wat wil jij graag eten?
Kies je voedingscategorie !
Citroen crème (1 prs.)
Wat heb je nodig ?
1 rijpe avocado
2 rijpe (bio) citroenen
Een paar dadels
Schil de citroenen af en haal de pitjes er allemaal uit. Eventueel kun je ook nog de velletjes van de partjes afhalen, als je dat lekkerder vindt, maar het hoeft niet. Snijd de avocado open en lepel hem leeg en snijd de dadels in stukjes.
Doe de citroen, de avocado, de kaneel en de dadels in een blender en mix alles fijn totdat je een gladde crème hebt.
Je kunt er eventueel nog wat ahorn siroop doorheen roeren en wat hennepzaad bovenop doen.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier. Kook de pompoen tot hij goed zacht is en mix deze fijn in een keukenmachine.
Meng de pompoen en de rest van de ingrediënten goed door elkaar, giet het beslag in de cakeblik en strooi er wat pitten overheen. Bak het pompoenbrood ongeveer in 35 minuten bruin.
Heerlijk!!
Pompoenbrood
Wat heb je nodig ?
400 gr. pompoen
150 gr. amandelmeel
50 gr. boekweitmeel
3 eieren
2 el. honing
1 tl. kaneel
1 tl. baking soda
Pittenmix voor bovenop
Een klein beetje kaneel
Eventueel hennepzaad
Eventueel ahorn siroop
2 bio eieren
Vers fruit naar keuze (voor erop)
60 gr. walnoten (voor erop)
Een handje noten
Een flinke hand blauwe bessen
Een handje blauwe bessen
Een scheutje amandelmelk
1 tl. kokosolie
1 el. zonnenbloempitten
1 el. hennepzaad
Detox thee
2 perziken
Klein beetje agave-siroop
Schil de sinasappel en de kiwi af. Doe deze samen met de peer (zonder klokhuis), de spinazie en het kokoswater in de blender en mix het goed door elkaar.
Smakelijk!
Power smoothie
Wat heb je nodig?
1 rijpe peer
1 kiwi
1 sinasappel
Een flinke hand spinazie
150 ml. kokoswater
Een handje blauwe bessen
Beetje agave-siroop
Bodem:
200 gr. amandelmeel
200 gr. noten
1 (bio) ei
30 gr. kokosolie/roomboter
3 el. (bio) honing
Voor de garnering:
Vers fruit en/of noten
4 el. melk
4 el. honing
2 el. kokosolie/zachte roomboter
2 tl. kaneel
Snufje zout
2 tl. bakpoeder
½ el. palmsuiker
650 ml. lauw warm water
20 gr. himalayazout (fijn)
85 gr. kokosvet
200 gr. dadels
3 tl. bakpoeder
1 tl. kaneel
Snufje zout
30 gr. rauwe cacaopoeder
Snufje zout
1 el. hazelnootolie
4 eieren
5 el. ahorn siroop
Snufje zout